Scrieri vechi

Gura spurcată a politicii

Din ciclul Imbecilități emise de la înalta tribună a unui parlament pigmeu, am luat și eu notă de spusele unui ins care după ce că e deputat, mai e și de la PSD și reprezintă și Vasluiul, Victor Cristea să-i rămână numele, potrivit căruia premiatul film „Poziția copilului“ ar fi plin de „obscenități, trivialități, înjurături“. Convins că doar nerozia e obscenă, reiau un text mai vechi despre politicienii nespălați pe dinți, din care reiese că nu s-a schimbat nimic în ultimii patru ani…

(14.11.2009) Dacă s-ar lua în calcul doar nivelul terminologiei politice din actuala campanie electorală autohtonă, care de fapt nu se încheie niciodată, s-ar crede că prezidenţiabilii au decis in corpore să seducă electoratul cu ocări.

Mai nou, limbajul politic, aproape fără excepţie, înjoseşte, ponegreşte, degradează. Vulgaritatea şi insulta au ajuns la mare modă, dispreţul e pârjolitor, mentalitatea e de a stăpâni pe o plantaţie de sclavi. Discursurile oamenilor care vor să ne ia voturile s-au vadimizat, termenii sunt împrumutaţi din locuri nefrecventabile de cei mai pudici. Crâşma, gangul, stadionul, mititica, portul sau studioul OTV când se destăinuie Serghei Mizil au devenit preţioase surse de inspiraţie pentru politicieni, aşa cum puteţi constata în continuare, presupunând că nu v-a plictisit prea lunga introducere.

Preşedintele Traian Băsescu sugerează să fie întrebat Mircea Geoană de câte ori acesta din urmă a fost chemat ca lacheul în Delta Dunării de Sorin Ovidiu Vîntu, iar Sorin Roşca Stănescu e un mafiot, sută la sută. Bogdan Chirieac? „Domnule, ăsta a avut comportamentul unui peşte!” Mircea Geoană îi veştejeşte pe cei care sunt de altă coloratură politică faţă de Domnia Sa cu caracterizarea nemernicii dracului. Brusc, momentul în care Elena Ceauşescu ne făcea viermi când ne vedea stând la rând nu mai e atât de îndepărtat! Şi delicatul Crin Antonescu dovedeşte că a uitat să-şi clătească gura, atunci când spune că România e o ţară care a făcut vedete din toate pipiţele, iar oamenii care au rămas fără serviciu ar trebui să ia droguri uşoare, le dă domnişoara Elena (n.r. – Băsescu).

În ceea ce-l priveşte pe Sorin Oprescu, prezidenţiabilul care a pomenit despre pulime, putea lipsi colocvialul vorbitor dintr-o asemenea galerie a eleganţei rătăcite?! Inutil de precizat, Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor au contribuţii inestimabile, prea multe pentru a fi enumerate aici, la moda aceasta de a fi necuviincios, de a ofili ceea ce e-n jur. Mai trebuie să ne mirăm că şi alţi politicieni folosesc vorbe proaste, cum ar fi slugoii împuţiţi men ţionaţi de Radu Mazăre, sau ocara cu care Ludovic Orban se referă la alcoolici, ţigani şi prostituate?

Pentru a nu se bănui că vulgaritatea ar fi apanajul politicienilor români, se cuvine menţionat că măscări s-au pomenit şi pe alte meleaguri, din timpuri străvechi. Henric al VIII-lea era extrem de slobod la gură. Despre fiica sa, Regina Elisabeta I a Angliei, se aminteşte că suduia „ca un bărbat”. Peste Ocean, mai în coace, primilor bărbaţi ai Americii le scăpau adesea sudalme de evitat în public. Harry Truman era un preşedinte care, admitea chiar prima-doamnă, spunea anumitor lucruri pe nume. Şi John F. Kennedy mai evita eufemismele, zicând „fiu de târfă”. Richard Nixon era acuzat că avea vocabularul unui gangster, „rahat” sau „găozar” fiind printre cei mai frecvenţi termeni folosiţi, iar Lyndon Johnson îi reproşa preşedintelui CBS ca odinioară, la uşile batante ale saloon-ului: „Frank, încerci să mă «faci»?”.

Desigur, a greşi e omeneşte. Şi nici nu li se poate cere unor oameni, care uneori îşi pocesc deliberat vocabularul în schimbul unor voturi, să se exprime preţios, doar pentru urechile fine ale elitelor. Însă popularea limbajului politic de la noi cu prea mulţi peşti, pipiţe şi nemernici ar putea conduce la concluzia că trăim într-un tractir.

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s