Ilustrate

Am întâlnit și români eleganți

Image

Haina îl face pe om, întrucât cei goi au o mică influență, dacă au vreuna, în societate. Asta știu de la Mark Twain. Mai știu și niște ziceri populare străvechi despre straiele românilor și despre modul în care le e pereceput stilul, vestimentar și nu numai. Încă nici nu apucasem să-mi fac pe comandă, la un croitor particular, primul meu costum mai acătării de adolescent, că și aflasem precum că: pe valahi îi recunoști după cămășoaia purtată pe dinafară. Oricum, au una singură, lungă, aspră, nu imaculată, zici că-i rubașcă. Și îi slujește românului și la dormit, și la cosit, de unde și vorba „când e gardul cu cămeașă, e el fără“. În fine, moda evropenească nu-i priește, el i-ar zice cravatei „gât legău“, fiindcă românul nici măcar nu dansează, ce-i trebuie straie de soi? El horește, joacă, un pas înainte și doi înapoi.

Prima mostră de eleganță masculină care m-a frapat la vreun român (nu pun la socoteală redingotele de la Operetă de dinainte de 1989) a fost cea a lui Ion Rațiu. Nu mai văzusem pe nimeni purtând, cu firescul increat și nu dobândit, un papion așa cum o făcea regretatul politician. În bucățica de mătase înnodată în formă de fluture de la gâtul lui Rațiu nu vedeai doar o mostră de eleganță, ci un „joie de vivre“ lipsind dintr-o Românie cenușie, cu purtători de costume cu o croială demnă fie de o înmormântare în provincie, fie de o consfătuire de partid.

Ani au trecut, iar eleganța masculină naturală, ingenuă, întârzia să-și facă apariția pe aceste meleaguri. Posesorii de New Money au îmbrățișat cu entuziasm kitsch-urile orientale, iar când au descoperit hainele de calitate, n-au știut cum să le poarte.

Aici e problema:câți dintre noi știu noima unei cravate înguste și a uneia late? Avem habar cât trebuie să ridicăm cracul pantalonului și cât să se vadă din șosetă? Facem deosebirea dintre o ținută de coteil și una de șampanie? Avem în garderobă cămăși cu mânecă scurtă, ivite de sub costumul de nuntă, care ne sugrumă, așa că ne descheiem lejer la gât? Ne lasă reci bărbații eleganți, deoarece sunt sigur gay dacă pun preț pe astfel de aiureli cum ar fi potrivirea, asortarea, pedanteria?

Ei bine, avem și români care se și pricep la haine, la stil, la atitudine, sunt și eleganți! Nu zic asta pentru că sunt prieten cu niște băieți, cei de la Sarto (în primul rând, cu Alex Moise), care sunt atât de meticuloși încât proba de la ei seamănă cu un control medical. Și care mi-au amintit de croitorul Old School de care pomeneam la început, cel care m-a întrebat discret, în timp ce împungea pantalonii cu bolduri și făcea niște semne cu creta, pe ce parte îmi țin bagajul! E o probă de cunoaștere profundă a faptului că fiecare client e alt client, cu felul său atât de diferit de a fi și de a se purta.

N-o să fiu niciodată atât de fercheș precum băieții ăștia sub 30 de ani pe care îi bănuiești că au monograme și pe pijamale și pe care nu ți-i poți imagina altfel decât ca din cutie scoși.

Dincolo de daily business, adică doar un alt brand, nici pe departe foarte mare, care face haine pe comandă, băieții Sarto au meritul de a da identitate masculinității românești. Pe scurt, proiectul Bărbații Sarto, singurul din România dedicat culturii vestimentare masculine, a ajuns la ediția a doua. Anul acesta, români care nu se sfiesc să fie eleganți, de la Victor Rebengiuc și Ciprian Marica până la bunul meu prieten Dragoș Vărșandan, s-au întâlnit la Festivalul George Enescu. S-au lăsat pozați, filmați, iar ce a ieșit, a ieșit bine!

Clipul de prezentare a Barbatilor Sarto

Barbatii SARTO 2013 - Andrei Nourescu - Alex Moise - Ciprian Marica

Barbatii-SARTO-2013-Dragos Varsandan

Barbatii-SARTO-2013-Victor Rebengiuc - grup

Barbatii-SARTO-Grup

Barbatii-SARTO-Principele Serban Sturdza

Anunțuri
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s